Mag een bedrijf de kandidaat die via een recruitment bureau vrijblijvend op gesprek komt voor niets aannemen?

 

Een recruitment bureau stelt een kandidaat voor aan een bedrijf. In de begeleidende e-mail staat: “met veel plezier stel ik je voor aan mijn kandidaat. Interessant?

 

Uitnodigen kan altijd op basis van No Cure No Pay”.

 

Na een gesprek voor de functie ‘hoofd technische dienst’ laat het bedrijf weten dat de kandidaat niet bij haar in dienst treedt. Een paar weken later treedt de kandidaat als ‘technical engineer’ toch in dienst bij het bedrijf.                                  

 

Het recruitmentbureau is van mening dat er een bemiddelingsovereenkomst met het bedrijf tot stand is gekomen en maakt aanspraak op € 52.350,00.

 

Aangezien het bedrijf weigert te betalen, besluit het recruitment bureau het bedrijf te dagvaarden voor de rechtbank.

 

Nadat de rechtbank de claim afwijst, gaat het bureau in hoger beroep bij het Gerechtshof.

 

Beoordeling door het Gerechtshof

 

De vraag is of er tussen partijen een overeenkomst tot stand is gekomen. 

Het bedrijf voert aan dat zij dat niet zo heeft opgevat, omdat het bureau de gesprekken met de kandidaten telkens als “vrijblijvend” aanduidde.

 

Volgens het Gerechtshof had het bedrijf beter moeten weten, want het bureau presenteerde zich als professioneel recruitment bureau en stuurde algemene voorwaarden mee.

 

Op ‘no cure, no pay’-basis betekent volgens het hof dat als er een arbeidsovereenkomst wordt gesloten, er betaling verschuldigd is.

 

Sollicitant neemt zelf contact op

 

Het bedrijf stelt dat de sollicitant niet is aangenomen als ‘hoofd technische dienst’ en dat hij later uit zichzelf contact heeft opgenomen voor de functie van ‘technical engineer’.

 

Gelet op het tijdsverloop van enkele weken vindt het Gerechtshof dat de bemiddeling wel degelijk dankzij het recruitment bureau tot stand is gekomen. Dat de functie van ‘hoofd technische dienst’ verschilt van ‘technical engineer’ is daarbij niet doorslaggevend: de bemiddeling van het recruitmentbureau was namelijk niet beperkt tot alleen de functie van ‘hoofd technische dienst’.

 

Uitspraak

 

Het Gerechtshof oordeelt dat er een bemiddelingsovereenkomst tot stand is gekomen en veroordeelt het bedrijf tot betaling een bedrag van € 52.350,00 aan het recruitmentbureau.

 

De hierboven weergegeven casus is een samenvatting. De volledige uitspraak is te vinden:  

 

https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:GHSHE:2023:4137&showbutton=true&idx=5

 

 

Home

Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06-46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.