Bezoek aan de Hemwegcentrale


Op uitnodiging van Summit Energy was ik te gast in de Hemwegcentrale te Amsterdam. Na aankomst kregen we een verhelderende presentatie over de liberalisering van de energiemarkt, die destijds onder minister Wijers is gestart. Voorafgaand aan de liberalisering had je te maken met één energieleverancier. Inmiddels zijn er meerdere aanbieders. Je kan kiezen, maar deze keuze maakt het lastig. Want wie moet je uit kiezen, op welk moment, wat is de juiste prijs, etc.  

 

Vrij kort na de liberalisering werd de inkoop bij bedrijven nog bijvoorbeeld gedaan door degene die het wagenpark beheerde. Zo van, doe dat er nog maar even bij. Maar inmiddels spelen energiekosten een steeds belangrijkere rol binnen ondernemingen. Het is zaak deze kosten zo laag mogelijk te houden. Maar hoe doe je dat?

 

Summit Energy


Summit Energy ondersteunt bedrijven bij deze keuze. Voor deze ondersteuning berekent Summit een bepaalde prijs. Er zijn ondernemers die twijfelen of ze die prijs wel willen betalen. Hierbij let men op een klein onderdeel, de kosten van Summit, maar vergeet men het grotere geheel van stijgende energieprijzen, met grote financiële gevolgen van dien. Twijfel kost geld. Met recht geldt hier het adagium “penny wise, pound foolish”.

 

Aan de hand van een spel werd duidelijk dat wanneer de juiste kennis ontbreekt, een goede keuze niet valt te maken. Wij moesten voor een jaar energie inkopen. Op vier momenten in dat jaar konden we kiezen voor een bepaalde marktprijs. Van invloed op deze prijs zijn ontwikkelingen zoals in Libië, Griekenland en Iran.

 

Het spel begon, en vanaf het begin bleef de prijs maar stijgen. Onrust in Libië, tekorten op de oliemarkt, onrust rond het Suez Kanaal, etc. Wat was nu het juiste moment? Aan het einde van het spel hadden wij niets gedaan. We liepen achter de feiten aan. Steeds hoopten we op een beter moment, maar dat kwam niet. Het was zoiets als gokverslaving: je verwacht dat het goede moment zich op ieder moment openbaart, maar deze veronderstelling is nergens op gebaseerd.

 

Wanneer het om openstaande facturen gaat, ontbreekt bij ondernemers vaak ook aan de juiste kennis. Men weet niet wat te doen en hoopt ook op een beter moment, wat maar niet komt. Ook hier is men vaak niet bereid tijdig een derde in te schakel “omdat dit mogelijk geld kost”. Door niets te doen, laat men de situatie uit de hand lopen. Ook hier: penny wise, pound foolish.

 

Voor mij werd duidelijk dat twijfelaars een hogere prijs betalen dan degene die snel beslissen. Dat is op de energiemarkt, maar ook op de “incassomarkt”, als op welke markt dan ook. 


Home


Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06-46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.