Flexibilisering van de arbeidsmarkt


Tijdens mijn werk staat af en toe radio 1 aan. Zo luisterde ik op 21 mei jl. naar het programma PREMtime, waarin men zich afvroeg welke gevolgen flexibilisering van de arbeidsmarkt voor de samenleving met zich meebrengt. Een interessante vraag.

 

Tot de jaren tachtig was er voornamelijk sprake vooral gereguleerde arbeid. Men had een vaste baan met vaste werktijden en een vast inkomen. Daarna kwam de flexibilisering van de arbeidsmarkt op gang. Zo kon door verruiming van de werktijden bijvoorbeeld werk worden gecombineerd met het huishouden. Inmiddels betekent flexibilisering dat men voor meer flexibele arbeidsovereenkomsten kiest, zoals tijdelijke contracten, of dat men besluit als ZZP´er te gaan werken. 

 

Op dit moment heeft ongeveer een op de drie werknemers een flexcontract. In 2011 hebben nog maar slechts 2000 mensen een vaste arbeidsovereenkomst gekregen. Het aantal ZZP´ers neemt toe. In 2001 waren dat er 467.000. In 2011 is dat aantal opgelopen tot 739.000 (bron: CBS, 23 maart 2011).  Inmiddels maakt deze groep bijna 10% van de totaal werkzame beroepsbevolking van 7,4 miljoen uit.

 

Samenleving

 

Onze samenleving is echter nog ingericht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Wilt u geld lenen bij een bank, dan wordt een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd gevraagd. Wilt u een Nationale hypotheek garantie, dan heeft u een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd nodig. De meeste pensioenregelingen zijn gebaseerd op arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd. 

 

Het wordt tijd dat de samenleving zich gaat aanpassen. Maar hoe organiseer je allerlei zekerheden op een nieuwe manier, en wat betekent flexibilisering voor de samenleving?

 

Het antwoord op bovenstaande vragen is niet zo eenvoudig te geven. Het zal een proces zijn, waarmee men onder andere bij de vorming van een nieuwe regeringscoalitie na 12 september rekening dient te houden.

 

Wanneer u tijd heeft adviseer ik u om de uitzending van PREMtime nog eens terug te luisteren, want ook voor u is het zinvol om hier eens over na te denken. 

 

Terugluisteren kan via de onderstaande link:


http://premtime.ntr.nl/2012/05/20/flexibilisering-van-de-arbeidsmarkt-tilburg-%C2%A0/ 

 

Home

 

Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06-46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.