Luchtvaart, gemiste aansluiting

 

Drie passagiers hebben een vervoersovereenkomst gesloten op grond waarvan Delta Air Lines hen op 20 mei 2015 diende te vervoeren van Frankfurt naar Amsterdam, vervolgens naar Detroit (USA) en aansluitend naar Montreal (Canada).

 

De vlucht is echter met een vertraging van 24 minuten te Detroit aangekomen. Hierdoor hebben de passagiers de aansluitende vlucht naar Montreal gemist. Pas 18 uur later zijn ze in Montreal aangekomen.

 

Delta Air Lines is herhaaldelijk namens de passagiers aangeschreven om over te gaan tot betaling van de compensatievergoeding van € 1.800, maar Delta Air Lines heeft geweigerd de compensatie te betalen.

 

Op grond hiervan besloten de passagiers Delta Air Lines te dagvaarden voor de kantonrechter te Haarlem (red.).

 

Beoordeling door de kantonrechter

 

Uit de boekingsgegevens die de passagiers hebben overgelegd, blijkt dat zij in één boeking vluchten op 20 mei 2015 van Frankfurt naar Amsterdam, van Amsterdam naar Detroit, en tenslotte van Detroit naar Montreal bij Delta Air Lines hebben geboekt. Daarmee hebben de passagiers een vlucht geboekt met rechtstreekse aansluitingen in de zin van het Folkerts-arrest. In dit arrest is voor recht verklaard dat een luchtvaartmaatschappij compensatie verschuldigd is aan een passagier die zijn eindbestemming heeft bereikt met een vertraging van drie uur of meer ten opzichte van de geplande aankomsttijd.

 

Niet is gebleken dat het aan de passagiers heeft gelegen dat zij de aansluitende vlucht hebben misgelopen, maar dat dit is veroorzaakt door de ontstane vertraging en de beperkte buffer van overstaptijd waarin in het reisschema van de passagiers was voorzien.

 

Het verweer van Delta Air Lines dat het niet voor haar rekening en risico komt dat de passagiers mogelijk zijn opgehouden langdurige verplichte grenscontroles, is onvoldoende feitelijk onderbouwd, en wordt verworpen.

 

De conclusie is dat de vordering van de passagiers tot betaling van de compensatievergoeding zal worden toegewezen.

 

De hierboven weergegeven casus is een samenvatting. De volledige uitspraak is te vinden via de onderstaande link met rechtspraak.nl:  

 

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNHO:2017:9995&showbutton=true

  

Home

 

Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06-46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.