Soms kan je maar beter niet onderhandelen


Een klant belt voor advies. Zij is theaterproducent en wil voor een productie graag in het bezit komen van rechten op een bepaald liedje. De rechten op deze muziek zijn in handen van iemand met wie zij in het verleden een zakelijk geschil heeft gehad. Ze vraagt zich af hoe ze dit moet aanpakken. Ze denkt hier al een tijdje over na, heeft al advies gevraagd aan een advocaat, maar wil ook graag mijn mening horen.

 

Afstand van zijn rechten


Ik stel voor dat ze de eigenaar belt en vraagt of hij afstand wil doen van zijn rechten. Wanneer hij nee zou zeggen, kon ze altijd nog geld bieden. De vraag was wat ze dan maximaal bereid zou zijn te betalen. Ik schets haar een scenario om te onderhandelen en geef haar op het einde van het gesprek nog een ‘ongevraagd advies’: waarom laat ze niet een nieuw nummer componeren? Dat werkt verfrissend.

 

“Ja, dat is nog eens een goed advies”, zegt ze “en dan hoef ik ook niet te onderhandelen met iemand waarmee ik eigenlijk niets meer te maken wil hebben”. Opgelucht hangt ze op. Ze weet wat haar te doen staat.

 

Home


Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06-46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.