Pas op voor spookfacturen


Van de week luisterde ik naar Radio 1. Het ging over de bijdrage aan de Kamer van Koophandel die in 2013 niet meer betaald hoeft te worden. De vrees werd geuit dat ´kwaadwillenden´ in dat gat zouden springen door zogenoemde`spookfacturen´ te versturen. Deze kunnen zo goed worden nagemaakt dat het lijkt alsof deze van de Kamer van Koophandel komen. Een ondernemer die niet weet dat er niet meer betaald hoeft te worden, zou hiervan de dupe kunnen worden.  


Een spookfactuur is een factuur voor niet geleverde diensten of goederen waarvan de verzender hoopt dat deze in de drukte van een administratie voldaan wordt. Het gaat meestal om facturen met kleinere bedragen die naar zeer veel ondernemingen worden verstuurd. Soms doet men zich voor als een instantie die een verplichte contributie factureert, zoals de Kamer van Koophandel. Men hoopt dat facturen voor kleinere bedragen makkelijker betaald worden, dat de ondernemer minder streng controleert. Wie betaalt maakt kans om enige tijd later weer een spooknota te ontvangen.

 

Internet


Ik heb even op internet gekeken wat er over dergelijke facturen te vinden is. Zo is op `fraudemeldpunt.nl´ te lezen welke spookfacturen er in omloop zijn. Een site met nuttige informatie.

 

Mijn tip is misschien een open deur, maar het kan nooit kwaad om u er eens op te wijzen: ontvangt u een factuur waarover u twijfelt, zoek dan eerst op internet naar meer informatie. Als het om een spookfactuur gaat, bent u niet de enige die hem heeft ontvangen en zijn er vast anderen die daarover iets te melden hebben. 

 

Of mijn tip een open deur is betwijfel ik trouwens, want jaarlijks wordt er naar schatting voor 500 miljoen euro aan spookfacturen voldaan.

 

Misschien een goed voornemen: denk goed na voordat u betaalt. 

 

Home

 

Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06-46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.