Gratis juridisch advies

 

Met de hond kan ik uren door Amsterdam lopen. Er is veel te zien en regelmatig valt mijn oog op de tekst “gratis juridisch advies”. Hoe kan dat nou, vraag ik mij af. Gratis is verdacht.

 

Het is zoals mensen die bij de AH gratis Het Parool uitdelen. Ik durf hem niet aan te pakken, want voor je het weet word je nog een fiets in de maag gesplitst en een abonnement voor een jaar. Het is zoiets als de enveloppe op de deurmat met de tekst “u heeft gewonnen”. Deed ik mee dan? Of ben ik uitverkoren, geselecteerd, wordt mij toevallig een cadeau in de schoot geworpen. Nee, gratis bestaat niet.

  

De andere kant van gratis

 

De andere kant van gratis is veel of hoog. Hoge rente, hoge opbrengst, hoge aftrek van de belasting. Meer dan normaal. Ook dat geeft te denken. Een vriend wees op een investering in een scheepvaart CV. Ik weet niet meer wat precies de getallen zijn, maar het komt er op neer dat je met een investering van € 7.500,00 ongeveer € 15.000,00 van de belasting kan aftrekken. Hoe kan dat nou, denk ik. Als dat zo zou zijn, dan is er iets mis met het fiscale systeem. Na enig doorvragen blijkt het om uitgestelde betaling te gaan. Eens moet je toch afrekenen met de belasting, en ook draag je het risico dat de scheepvaartonderneming het niet redt. Nou weet ik toevallig dat er in de scheepvaart geen droog brood te verdienen is, en deze onderneming schepen aan de kant had liggen, dus heb ik die vriend afgeraden te investeren.

 

Voor vrienden heb je wat over

 

Misschien was dit wel gratis juridisch advies, maar voor vrienden heb je dat over.

 

Rest mij de vraag wie gratis advies aan wildvreemden geeft. Begin je een bedrijf met het oogmerk om gratis advies te geven? Kun je daarmee bestaan? Lijkt mij niet. Je hebt altijd geld nodig. Kom je thuis, informeert je vrouw hoe het op het werk was. Zeg je dan: “heel leuk, veel klanten gezien, ze waren super enthousiast, want al mijn advies was gratis..”.

 

Gratis en uitzonderlijk bestaat niet. Wanneer uitzonderlijke bedragen of resultaten in het vooruitzicht worden gesteld, is waakzaamheid geboden. 

 

Home

 

Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06-46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.