Mijn eerste incasso


Mijn eerste incasso ging over een nieuwe wc-pot. Ik woonde in een studentenhuis en er was lekkage in een toilet ontstaan. Na een tijdje dweilen besloot ik maar eens een loodgieter te bellen. Die kwam kijken en volgens hem was de complete wc-pot aan vervanging toe. 

 

Volgens de huisbaas moesten wij dat betalen, maar ik was daar niet mee eens. Als vierdejaars rechtenstudent had ik echter geen idee hoe ik mijn gelijk kon halen. Mijn huisgenoten studeerden geschiedenis of natuurkunde, dus daar had ik weinig aan. Terwijl zij gezellig buiten de deur een biertje gingen drinken, besloot ik maar eens in mijn studieboeken te duiken. Op een gegeven moment vond ik in een boek van Prof. mr. J.H. Nieuwenhuis een casus over 1500 blikken olijfolie die niet geleverd waren. Er stond een zinnetje wat mij goed van pas kwam: “indien de olijfolie niet binnen 48 uur in ons bezit mocht zijn, stellen wij u thans reeds voor alsdan in gebreke en zeggen u aan jegens u tot rechtsmaatregelen over te gaan”. Zo´n zin had ik niet kunnen bedenken. Het woord `olijfolie´ verving ik door `wc-pot´ en mijn eerste sommatiebrief was klaar. 

 

Missie geslaagd


Binnen 48 uur was de nieuwe wc-pot geïnstalleerd. Missie geslaagd. Voor mijn huisgenoten de normaalste zaak van de wereld, maar zij hadden dan ook geen idee wat ik hiervoor had moeten doen.

 

Een paar dagen later kwam een klusjesman van de huisbaas een ventilatiekanaal in onze muur maken. Terwijl hij zat te hakken, informeerde hoe het toch kwam dat wij het voor elkaar hadden gekregen om binnen zo´n kort tijdsbestek een nieuwe wc-pot te krijgen. Dat gebeurde volgens hem nooit. Ik vertelde over mijn sommatiebrief met een deadline van 48 uur. En het feit dat indien er geen betaling zou volgen, wij naar de kantonrechter zouden gaan. “Maar”, informeerde de klusjesman, “…dat had u toch niet gedaan….”, “Jawel”, was mijn antwoord, waarop de geschrokken klusjesman als een bezetene in de muur begon te hakken. 

 

Mijn eerste zaak was goed afgelopen en ik had geleerd dat wanneer je gelijk hebt, maar dat niet kan krijgen, je desnoods naar de rechter kunt stappen. Hoe dat dit in zijn werk gaat, wist ik toen nog niet. Maar de klusjesman ook niet.

 

Home

 

Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06-46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.