Eigenaar gezonken schip moet schade vergoeden


In de haven van Yerseke is een bunkerboot gezonken. Als gevolg daarvan is een grote hoeveelheid bunkerolie in het water terechtgekomen. 

 

De eigenaren van mosselen die op percelen lagen te bewateren vorderen schadevergoeding omdat hun mosselen na het incident naar olie smaakten en lange tijd niet verhandelbaar waren. Een deel van de mosselen opgevist en in quarantaine gezet. Die partij bleek besmet te zijn met gasolie. Dit bleek uit de sterke oliegeur en smaak van die mosselen.


De Voedsel en Waren Autoriteit en de AID hebben dit ook vastgesteld. Zij hebben geconcludeerd dat de partij ongeschikt was voor consumptie. Die partij mosselen is daarna vernietigd. De mosselpercelen zijn korte tijd gesloten geweest. Daarna zijn er nog meer testen uitgevoerd om na te gaan of de mosselen weer voor consumptie geschikt waren.

 

Testen


Uit de verslagen die van die testen zijn opgemaakt, blijkt dat lang sprake is geweest van een afwijking van de maak. De smaak werd geduid met “oliesmaak”. Het Productschap Vis heeft ook getest.


Samengevat was het resultaat van die test dat de mosselen uit die vakken door het merendeel van de personen ongeschikt werden bevonden, dan wel dat er twijfel was. De rechtbank oordeelt op basis van alle rapporten die zijn ingebracht dat er een causaal verband is tussen het uitstromen van olie en de vervuiling van de mosselen. De eigenaar van het gezonken schip moet deze vergoeden.

 

De hierboven weergegeven casus is een samenvatting, de volledige uitspraak is te vinden via de onderstaande link met rechtspraak.nl:  

 

 

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMID:2012:BZ4147

 

 

Home


Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06 - 46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.