Betalingen toerekenen

Zilveren Kruis vordert bij de kantonrechter dat Joost wordt veroordeeld tot betaling van € 367,53.

Verweer

 

Joost weerspreekt dat hij de gevorderde bedragen nog verschuldigd is, omdat hij deze al heeft betaald en legt ter onderbouwing van zijn verweer verschillende bewijzen over van betalingen van 23 mei, 24 juni, 23 juli, 22 augustus 2019, 23 september, tweemaal 23 oktober en 21 november 2019. 

 

Overzicht Zilveren Kruis

 

Zilveren Kruis legt een overzicht over waaruit volgt dat zij alle door Joost gestelde betalingen heeft verwerkt. Een deel van deze betalingen is op oudere openstaande vorderingen geboekt, zodat de (restant)premie over juli tot en met september 2019 nog verschuldigd is, aldus Zilveren Kruis. 

Beoordeling door de kantonrechter

 

Artikel 6:44 BW bepaalt het volgende: “Verricht de schuldenaar een betaling die zou kunnen worden toegerekend op twee of meer verbintenissen jegens een zelfde schuldeiser, dan geschiedt de toerekening op de verbintenis welke de schuldenaar bij de betaling aanwijst. ” 

 

Bij alle betalingen van Joost heeft hij geen verbintenis aangewezen. Zilveren Kruis heeft deze betalingen dan ook op goede gronden op oudere openstaande vorderingen geboekt. 

 

De gevorderde premie wordt om die reden toegewezen.

 

De hierboven weergegeven casus is een samenvatting. De naam Joost is omwille van de leesbaarheid gefingeerd. De volledige uitspraak is te vinden via de onderstaande link met rechtspraak.nl:  

 

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2020:8375&showbutton=true

 

Home

Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06-46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.