Uitspraak kinderrechter in kindvriendelijke taal

 

De kinderrechter heeft op 5 december 2019 met Jasper gesproken. 

 

Feiten

 

  • De vader en de moeder zijn gehuwd geweest van 1995 tot 2016.
  • Zij zijn de ouders van Jasper.
  • Het hoofdverblijf van Jasper is bij de moeder.

 

Verzoek

 

Jasper vraagt om voortaan bij zijn vader te mogen wonen, wijziging van de omgangsregeling die nu geldt en een andere jeugdbeschermer aan te stellen.

 

Beoordeling door de kinderrechter

 

Jasper, jij hebt in het gesprek met mij en in je brieven aan mij uitgelegd dat je graag bij je vader wil wonen en dat je zelf wil bepalen wanneer je naar je moeder gaat. Jij vindt het bij je moeder niet leuk. Het is vies in huis, je moeder knuffelt niet met je, geeft je weinig aandacht, speelt geen Monopoly met je, zij leest je e-mails, ze is veel aan het werken, je kan niet goed met haar praten en er is soms niets te eten in huis. Je hebt ook verteld dat je je niet gehoord voelt en dat niemand naar je luistert. 

 

Ik heb al je brieven gelezen en ook met je gesproken. Ik heb geluisterd naar wat jij wil en wat jij vindt dat het beste voor je is. Ik weet dat het je grote wens is om bij je vader te wonen en dat je zelf wil bepalen wanneer en hoe vaak je naar je moeder gaat. 

 

Mijn beslissing is anders dan jouw wensen. Ik vind het niet goed dat jij bij je vader gaat wonen en zelf het contact met je moeder kan bepalen. Ik leg je uit waarom. 

 

Jouw ouders zijn al lange tijd uit elkaar. Zij hadden toen al veel ruzie en dat is zo doorgegaan. Ze hebben vooral ruzie over de opvoeding van jou en je broer.

 

Ik vind het heel belangrijk dat je zowel je vader als je moeder blijft zien en tijd met hen doorbrengt omdat dit nodig is om op te groeien tot een gezond volwassen persoon. Als je bij je vader gaat wonen is de kans groot dat je geen contact meer met je moeder zal hebben. Je wordt al veel te lang teveel in de strijd tussen je ouders betrokken door vooral je vader. 

 

Van je vader krijg je alles te lezen wat over jou gaat, dus ook de e-mails die je ouders elkaar sturen waarin zij ruzie maken over afspraken die wel of niet zijn gemaakt. Ook de e-mails van de medewerker van de Jeugdbescherming laat je vader aan je lezen. In die e-mails scheldt je vader je moeder en medewerker van de Jeugdbescherming uit. Ik vind het niet goed dat je die e-mails allemaal te lezen krijgt, ook al gaan ze over jou. Het valt mij op dat je in jouw brieven aan mij je moeder en de medewerker Jeugdbescherming ook uitscheldt. Het lijkt er op dat je het gedrag van je vader overneemt. Dat vind ik niet goed en dat heb ik ook al een paar keer aan je vader gezegd. Je vader wil en kan dit misschien ook niet veranderen. Je moeder scheldt je vader niet uit in haar e-mails en laat die mails niet aan je lezen. Daarom vind ik het beter dat je bij je moeder blijft wonen. Bij haar thuis krijg je minder te horen van wat je vader van je moeder en de medewerker van de Jeugdbescherming vindt. 

 

Ook vrees ik dat als je bij de vader gaat wonen je uiteindelijk helemaal niet meer naar je moeder toe zal gaan. Jij hebt mij wel gezegd dat dit niet zal gebeuren maar ik ben hier niet zeker van. Ik vind het te riskant om te proberen of het je lukt contact met je moeder te blijven houden op de manier zoals jij voorstelt, want als het niet lukt dan kan je het niet overdoen. Door je bij je moeder te laten wonen en omgang met je vader te hebben weet ik zeker dat je contact met en je moeder en je vader blijft houden.

 

Daarom heb ik besloten dat je bij je moeder blijft wonen.

 

De omgangsregeling heb ik iets veranderd. In de schoolvakanties kan je nu langer bij je vader zijn. De rest blijft zoals het was.  

 

Jeugdbescherming

 

Je hebt me tot slot gevraagd een andere jeugdbeschermer dan de medewerker Jeugdbescherming aan te wijzen. Dat kan ik niet omdat de wet mij dat niet laat bepalen. De directeur van Jeugdbescherming is degene die bepaalt welke jeugdbeschermer het beste bij een gezin past. Ik kan alleen de organisatie bepalen die het gezin moet gaan begeleiden. Ik vind dat er geen reden is om een andere organisatie aan te wijzen. 

 

De medewerker Jeugdbescherming werkt samen met collega’s en bespreekt de plannen voor jullie gezin met hen. Samen denken ze na over welke hulp voor jullie gezin er moet komen. De mensen die bij Jeugdbescherming werken zijn op dit moment het beste op de hoogte van alles wat er binnen jouw gezin speelt en hebben hettraject net voor jou opgestart. Bij een verandering van organisatie duurt het weer een tijd voordat de mensen die daar werken helemaal van alles op de hoogte zijn en bestaat de kans dat er in de tussentijd niet de hulp kan komen die nodig is. Dat wil ik voorkomen en daarom laat ik Jeugdbescherming bij jullie gezin betrokken blijven. 

 

Mijn beslissing is dus dat ik je verzoek om bij je vader te wonen en om medewerker Jeugdbescherming te vervangen afwijs. Je verzoek om wijziging van de omgangsregeling wijs ik ook af omdat ik die omgangsregeling al in de procedure van je ouders heb veranderd. 

 

 

De hierboven weergegeven casus is een samenvatting. De naam Jasper is omwille van de leesbaarheid gefingeerd. De volledige uitspraak is te vinden via de onderstaande link met rechtspraak.nl:  

 

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2020:7098&showbutton=true

 

Home

Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06-46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.