Aansprakelijkheid voor schade aan caravan

 

Hinse is eigenaar van een caravan. De caravan is tegen schade verzekerd bij ZLM. Op 26 maart 2018 stond de caravan gestald bij Albert. Op die datum heeft Albert schade toegebracht aan de caravan, want hij is bij het verrichten van (klus)werkzaamheden in zijn loods tijdens het lopen met een zware houten balk bij een indraaimanoeuvre met die balk tegen de caravan aan gestoten. Dit heeft geleid tot schade aan de caravan.

 

De schade aan de caravan is gerepareerd. Dit heeft € 2.397,76 gekost. Deze reparatiekosten zijn door ZLM vergoed aan de reparateur.

 

ZLM heeft Albert verzocht het schadebedrag van € 2.397,76 aan haar te betalen. Albert weigert betaling.

 

ZLM besluit de gelden door middel een procedure bij de kantonrechter te incasseren.

 

De kantonrechter overweegt als volgt

 

Albert heeft de caravan beschadigd tijdens (klus)werkzaamheden. Daarmee heeft Albert niet gehandeld overeenkomstig de zorg die van een goed bewaarder mag worden verwacht. Albert had beter moeten opletten en/of voorzorgsmaatregelen moeten nemen om te voorkomen dat dit zou gebeuren.

 

Ook voor een gratis bewaarneming van een caravan geldt, dat moet worden voorkomen dat tijdens het lopen met een balk de caravan wordt geraakt. Van een ongelukkige samenloop van omstandigheden is in dit geval geen sprake. Dit betekent dat Albert tekortgeschoten is in zijn verplichting de caravan ‘in dezelfde staat’ terug te geven; door de schade aan de caravan kon hij aan die verplichting niet meer voldoen. 

 

Gevolg: betalen van schadevergoeding.

 

De hierboven weergegeven casus is een samenvatting. De volledige uitspraak is te vinden via de onderstaande link met rechtspraak.nl: 

 

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBZWB:2020:889&showbutton=true&keyword=caravan+verzekeren  

 

Home

Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06-46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.