Jumbo verliest een kort geding tegen Ravensburger over WASGIJ-legpuzzels


Jumbo verliest een kort geding tegen Ravensburger over WASGIJ-legpuzzels. De voorzieningenrechter oordeelt dat het spelformat niet auteursrechtelijk beschermd is. Dit zou een te grote rem zijn op de ontwikkeling van spellen door concurrenten.

  

Oordeel voorzieningenrechter


Jumbo was van mening dat het idee achter het spel auteursrechtelijk beschermd zou moeten zijn, los van hoe de puzzel er zelf uitziet. De rechter volgt deze redenering niet. Bij de WASGIJ-puzzels is het spelconcept namelijk niet goed te scheiden van de vormgeving van de spelmaterialen. Het gaat daarbij om een legpuzzel waarbij de puzzelaar niet weet wat er op de legpuzzel is afgebeeld. Deze krijgt alleen een hint via een gerelateerde afbeelding op de doos.

 

Licentieovereenkomst

 

Dat Ravensburger een licentieovereenkomst heeft met Jumbo voor dit spel, is volgens de rechter geen reden om wel uit te gaan van beschermde auteursrechten. De licentie is namelijk bedoeld voor reproductie van het gehele spel, inclusief het WASGIJ-merk en het door Jumbo aangeleverde artwork. Dit betekent niet dat Ravensburger geen vergelijkbare spellen mag maken. Verder is de overeenkomst bedoeld voor de Amerikaanse markt, terwijl het hier over Europees auteursrecht gaat.

 

De hierboven weergegeven casus is een samenvatting, de volledige uitspraak is te vinden via de onderstaande link met rechtspraak.nl:  

 

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2013:14000

 

 

Home 

 

Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06 - 46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.