Telefoonnota


Sjoerd en Jeroen hebben een vennootschap onder firma (vof). Volgens het handelsregister is medewerking van de andere vennoot vereist wanneer één van de vennoten een overeenkomst met derden sluit voor een belang van meer dan € 500. Sjoerd sluit een overeenkomst met een telecombedrijf. Aangezien er geen betaling volgt, worden beide vennoten en de vof door het telecombedrijf voor de rechter gedagvaard.

 

Vraag: wie moet de telefoonnota te betalen?

 

Overwegingen en uitspraak rechter 


Een derde die aanspraken jegens de vof geldend wil maken, kan afgaan op hetgeen in het handelsregister is ingeschreven, respectievelijk niet is ingeschreven.

 

In het concrete geval is in het handelsregister (dat dient ter bevordering van de rechtszekerheid in het economisch verkeer) de vertegenwoordigingsbevoegdheid van de vennoten van de vof beperkt in die zin, dat medewerking van alle vennoten wordt vereist voor het aangaan van verbintenissen met een belang van meer dan € 500.

 

In deze zaak is het belang groter dan € 500. De inschrijving in het handelsregister, waaruit de onbevoegdheid van Sjoerd tot het sluiten van deze overeenkomst kenbaar was, heeft tot gevolg dat de vof niet is gebonden aan de overeenkomst. De vordering tegen Jeroen zal daarom worden afgewezen. Sjoerd wordt als enige aansprakelijk tot betaling van de telefoonnota veroordeeld.

 

home


Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06 - 46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.