Schade mosselen niet voor rekening transporteur


Delta Muschel heeft aan Saed opdracht gegeven tot vervoer van een lading mosselen van Duitsland naar Yerseke. De mosselen dienden daar te worden afgeleverd bij Delta Mossel. De mosselen zijn met een vrachtwagen vervoerd. 


De vrachtwagen zou de mosselen rechtstreeks in een schip storten. Daarvoor diende deze een losplatform op te rijden. Kort voordat de vrachtwagen die manoeuvre zou maken, raakte de luchtvering kapot. Daardoor kon de vrachtwagen het platform niet meer op rijden. Delta Mossel heeft toen beslist dat de mosselen op de kade moesten worden gestort. Daarna zijn ze met behulp van een walkraan in het schip geladen. Vervolgens zijn ze uitgezaaid in de wateren nabij Yerseke. 

 

Bij het laden met de walkraan is schade aan de mosselen ontstaan. Delta Muschel en Delta Mossel vorderen de schade op Sead. 

 

Oordeel rechtbank 

 

Delta Mossel heeft beslist dat de mosselen op de kade moesten worden gestort. Daarmee is Delta Mossel zelf over de goederen gaan beschikken; het moment waarop de mosselen op de kade werden gestort is het moment waarop de mosselen werden afgeleverd. Met die aflevering was de vervoersovereenkomst door Saed nagekomen. Voor daarna ontstane schade kan Saed niet aansprakelijk worden gesteld. De vordering wordt afgewezen.

 

De hierboven weergegeven casus is een samenvatting, de volledige uitspraak is te vinden via de onderstaande link met rechtspraak.nl:  

 

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMID:2012:BY0512

 

 

Home

 

Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06 - 46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.