Informatie uit het handelsregister


Samen met Wanda en Frits heeft Oebele een vennootschap onder firma (vof). Volgens het handelsregister is medewerking van de andere vennoten vereist wanneer één van de vennoten een overeenkomst met derden sluit voor een belang van meer dan € 500,-.

 

Oebele sluit een overeenkomst met een telecombedrijf. Aangezien er vervolgens geen betaling volgt, worden de vennoten en de vof door het telecombedrijf voor de rechter gedagvaard.

 

Vraag: zijn alle vennoten gehouden de telefoonnota te betalen?

 

Oordeel rechter

 

Een derde die aanspraken jegens de vof geldend wil maken, kan afgaan op hetgeen in het handelsregister is ingeschreven, respectievelijk niet is ingeschreven.

 

In het concrete geval is in het handelsregister (dat dient ter bevordering van de rechtszekerheid in het economisch verkeer) de vertegenwoordigingsbevoegdheid van de vennoten van de vof beperkt in die zin, dat medewerking van alle vennoten wordt vereist voor het aangaan van verbintenissen met een belang van meer dan € 500,-.

 

In deze zaak is het belang groter dan € 500,- (daar vast is komen te staan dat de overeenkomst is gesloten voor de duur van 24 maanden ad € 100,- per maand). De inschrijving in het handelsregister, waaruit de onbevoegdheid van Oebele tot het sluiten van deze overeenkomst kenbaar was, heeft derhalve tot gevolg dat de vof niet is gebonden aan de overeenkomst. De vordering tegen Wanda en Frits zal daarom worden afgewezen. Oebele is als enige aansprakelijk en wordt tot betaling van de telefoonnota veroordeeld.

 

Home

 

Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06 - 46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.