Staatsloterij gehouden tot uitbetaling hoofdprijs aan degene die het fysieke winnende lot kan tonen

 

Eiser heeft op 2 september 2023 staatsloten gekocht voor de ‘1 oktober trekking’. Op één van de door eiser gekochte loten is de hoofdprijs van € 3.240.000,- gevallen. 

 

Bij e-mail van 5 oktober 2023 heeft eiser de Staatsloterij bericht, dat hij de rechtmatige eigenaar is van het winnende staatslot. Hij heeft een kopie van het winnende lot meegestuurd en ook kopie van een bon waaruit volgt dat hij voor een bedrag van € 265,- bij Primera Sandra loten heeft gekocht voor de 1 oktober trekking van de Staatsloterij. 

 

Op 5 oktober 2023 heeft de schoonvader van eiser, vergezeld van een dochter, zich gemeld op het kantoor van de Staatsloterij. Betrokken medewerkers van de Staatsloterij namen waar dat de schoonvader, toen hij het winnende lot tevoorschijn haalde, geen sterke fijne motoriek had. De medewerkers hebben het lot meegenomen om het op echtheid te scannen. Zij hebben daarna op camerabeelden de schoonvader met zijn dochter geobserveerd. Daarna hebben de medewerkers aan de schoonvader en zijn dochter kenbaar gemaakt dat zich bij de Staatsloterij nog iemand heeft gemeld die aanspraak maakt op de hoofdprijs. Zij hebben enkele vragen gesteld. Omdat de schoonvader moeite had met beantwoording van de vragen, heeft zijn dochter geantwoord. Zij vertelde dat de schoonvader het winnende lot van eiser cadeau had gekregen, en dat het vaker voorkwam dat de schoonvader en eiser samen loten gingen kopen en dat de schoonvader dan een lot cadeau kreeg. 

 

Op 5 oktober 2023 heeft eiser telefonisch contact opgenomen met de Staatsloterij. Hij heeft in dit gesprek opnieuw te kennen gegeven dat het winnende staatslot van hem is en dat dit lot van hem is gestolen. Uit de opname van het betreffende telefoongesprek volgt onder meer, dat eiser zich niet goed kan herinneren of zijn schoonvader aanwezig is geweest op de dag dat hij de loten voor de 1 oktober trekking heeft gekocht. 

 

De Staatsloterij heeft de hoofdprijs van de 1 oktober trekking nadien uitbetaald aan de schoonvader. 

 

Eiser laat het hier niet bij zitten, en besluit de Staatsloterij in kort geding te dagvaarden voor de rechtbank.

 

Beoordeling door de rechtbank

 

De Staatsloterij betwist dat zij gehouden is de hoofdprijs aan eiser uit te betalen.

 

Zij voert aan dat eiser in essentie een geschil heeft met zijn schoonvader, waar de Staatsloterij buiten staat.

 

De Staatsloterij is (alleen) gehouden tot uitbetaling van de hoofdprijs aan degene die het fysieke winnende lot kan tonen.

 

Nu de schoonvader het originele lot bij de Staatsloterij heeft overhandigd, en de Staatsloterij na enig onderzoek onvoldoende reden heeft eraan te twijfelen dat hij daarvan de eigenaar is, was de Staatsloterij gehouden de hoofdprijs aan hem te betalen.

 

Verweer van de Staatsloterij slaagt

 

De enkele omstandigheid dat eiser het winnende lot heeft gekocht, maakt niet dat reeds daarom alsnog uitbetaling van de prijs aan hem moet plaatsvinden. De schoonvader heeft bij de Staatsloterij kenbaar gemaakt dat hij het winnende lot van eiser geschonken heeft gekregen, en het is heel wel denkbaar dat dit ook is gebeurd. Het cadeau geven van een lot komt geregeld voor, zeker in de familiekring.

 

Eiser heeft in een telefoongesprek met de Staatsloterij ook verklaard dat zijn schoonvader vaker samen met hem loten heeft gekocht en hij heeft niet weersproken dat er eerder loten door hem zijn geschonken.

 

Op de vraag van de Staatsloterij of de schoonvader aanwezig was op de dag dat eiser de loten voor de 1 oktober trekking kocht, heeft eiser te kennen gegeven dat hij dacht dat de schoonvader daarbij aanwezig was, maar dat hij dit niet (meer) zeker weet. Deze verklaring laat in ieder geval alle ruimte voor de veronderstelling dat de schoonvader daarbij wel aanwezig is geweest en dat hij van eiser een van de gekochte loten cadeau heeft gekregen.

 

Beslissing tot uitkering over te gaan

 

De Staatsloterij heeft bij haar beslissing om tot uitkering over te gaan verder in redelijkheid kunnen betrekken, dat het door eiser geschetste feitenrelaas over de wijze waarop het lot in handen van de schoonvader is geraakt niet erg waarschijnlijk is.

 

Zo is het op voorhand al niet heel aannemelijk dat eiser zijn loten pas bij de schoonvader thuis heeft gecontroleerd.

 

Datzelfde geldt voor de stelling van eiser dat de schoonvader, nadat eiser erachter was gekomen dat hij het winnende lot had, het lot ‘even wilde vasthouden’, en toen kans heeft gezien het om te wisselen met een ander lot.

 

De Staatsloterij heeft er daarbij op gewezen dat het onwaarschijnlijk is dat de schoonvader gelet op zijn hoge leeftijd en zijn – nadien door de Staatsloterij zelf geconstateerde – verminderde handmotoriek, in staat zou zijn het staatslot van eiser te ontfutselen door het te verwisselen met een eigen lot, zonder dat een en ander door eiser en/of diens partner zou worden opgemerkt.  

 

De rechtbank wijst de vordering af.

 

De hierboven weergegeven casus is een samenvatting, de volledige uitspraak is te vinden via de onderstaande link met rechtspraak.nl:  

 

https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBDHA:2024:61&showbutton=true&idx=1 

  

 

Home

  

Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06-46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.