Reisovereenkomst - toepasselijke ANVR-voorwaarden

 

Op zaterdag 8 december 2012 heeft eiser op de internetsite van Corendon een pakketreis geboekt voor twee volwassenen, twee kinderen en een baby, bestaande uit een retourvlucht van en naar Antalya (Turkije), transfer van en naar de luchthaven in Antalya en een verblijf van 10 dagen/11 nachten in een 5-sterren hotel all inclusive, tegen een reissom van in totaal € 1.272,50, inclusief vroegboekkorting.

 

Op de door Corendon aan eiser gestuurde boekingsbevestiging van de reisovereenkomst is vermeld dat op de overeenkomst de voorwaarden van het SGR en de ANVR van toepassing zijn.

 

Eiser heeft op 9 december 2012 € 191,00 als aanbetaling op de reissom aan Corendon overgemaakt.

 

Op 10 december 2012 heeft Corendon telefonisch en per e-mail aan eiser meegedeeld dat de aangeboden reissom op een vergissing berustte en dat de werkelijke reissom € 5.772,50 bedroeg.

 

Corendon heeft eiser tot en met 13 december 2012 in de gelegenheid gesteld aan te geven of hij de reisovereenkomst wilde handhaven tegen betaling van de nieuwe reissom of ervan af wilde zien. Na enige correspondentie over een weer heeft Corendon de reisovereenkomst geannuleerd.

 

Eiser was het hier niet mee eens en heeft Corendon gesommeerd tot betaling van een schadevergoeding van € 5.550,00 en terugbetaling van de aanbetaling van € 191,00. Dit laatste heeft Corendon gedaan. De aanspraak op schadevergoeding heeft Corendon van de hand gewezen.

 

Eiser was het daar niet mee eens en besloot Corendon te dagvaarden voor de rechter om alsnog aanspraak te kunnen maken op schadevergoeding.

 

Beoordeling door de kantonrechter


Corendon heeft uiteengezet dat haar website zodanig is ingericht, dat degene die een reis wil boeken, alleen naar het daarvoor bestemde scherm kan gaan, nadat hij zich, door het aanvinken van een vakje, akkoord heeft verklaard met de toepasselijkheid van de ANVR-voorwaarden.

 

Eiser heeft de stellingen van Corendon over de inrichting van haar website niet betwist, zodat als vaststaand moet worden aangenomen dat eiser op 8 december 2012 het vakje dat verwijst naar de ANVR-voorwaarden, heeft aangeklikt en zo akkoord is gegaan met de toepasselijkheid van de ANVR-voorwaarden op de reisovereenkomst. Nu Corendon haar aanbod binnen de in artikel 5 van deze voorwaarden voorgeschreven termijn heeft herroepen, is de reisovereenkomst op 10 december 2012 tenietgegaan.

 

Het voorgaande brengt mee dat van een op Corendon rustende verplichting tot schadevergoeding wegens tekortkoming in de nakoming van haar contractuele verplichtingen geen sprake is, nog daargelaten overigens dat niet is gebleken dat eiser daadwerkelijk (vermogens)schade heeft geleden.

 

De vordering zal dus worden afgewezen.

 

De hierboven weergegeven casus is een samenvatting, de volledige uitspraak is te vinden via de onderstaande link met rechtspraak.nl:  

 

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNHO:2013:7657

 

  

Home

 

Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06 - 46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.