Huurder mag van kantonrechter geen zonnepanelen plaatsen op het dak van een flatgebouw.    

 

Vestia verhuurt aan Eva een woning. Het gehuurde maakt deel uit van een galerijflat van vijf verdiepingen.

 

Eva heeft toestemming gevraagd aan Vestia voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het flatgebouw. Vestia heeft de gevraagde toestemming geweigerd. Eva heeft hiertegen geprotesteerd. Nadien heeft Vestia een huisbezoek gebracht aan Eva. Bij brief heeft Vestia aan Eva medegedeeld dat zij meer tijd nodig heeft om tot een besluit te komen.

 

Eva heeft vervolgens zonnepanelen op het dak van de galerijflat geplaatst.

 

Bij brief heeft Vestia Eva opnieuw medegedeeld dat geen toestemming wordt verleend voor het plaatsen van zonnepanelen.

 

Zonnepanelen


Vestia vordert dat de kantonrechter bij vonnis:

 

Eva veroordeelt om binnen vijf dagen na dit vonnis de reeds geplaatste zonnepanelen te verwijderen en verwijderd te houden.

 

Beoordeling door de kantonrechter

 

Vestia heeft aangevoerd dat het dak van de galerijflat niet tot het gehuurde behoort. Eva heeft dit weersproken en erop gewezen dat zij de zonnepanelen heeft aangebracht op het gedeelte van het dak van de galerijflat waar het gehuurde zich direct onder bevindt.

 

De kantonrechter is met Vestia van oordeel dat het dak van de galerijflat, dat het gehele complex overspant, niet tot het gehuurde behoort met name gelet op het feit dat Eva geen toegang heeft tot het dak en zich daar niet op mag bevinden.  

 

Uit hetgeen hiervoor is overwogen volgt dat Eva in strijd met het eigendomsrecht van Vestia zonnepanelen op het dak van de galerijflat heeft geplaatst. Eva is gehouden de zonnepanelen - voor zover aanwezig - te verwijderen en verwijderd te houden.

 

De hierboven weergegeven casus is een samenvatting en de naam Eva is in verband met de leesbaarheid van het artikel gefingeerd. De volledige uitspraak is te vinden via de onderstaande link met rechtspraak.nl:  

 

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2014:16078

 

 

Home

 

Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06 - 46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.