Unibet hoeft gokverlies niet terug te betalen.

 

Unibet biedt via verschillende websites kansspelen aan. Het moederbedrijf

van Unibet is beursgenoteerd. Unibet beschikt in verschillende landen in de

Europese Unie, waaronder Malta, over een vergunning om online kansspelen

aan te bieden.

  

In juni 2010 is Emiel via een van die websites gaan deelnemen aan kansspelen. In de periode van juni 2010 tot januari 2012 heeft Emiel op de website van Unibet een bedrag van in totaal € 178.088,50 vergokt. Emiel is opgenomen op de afdeling Intensive Care van de kliniek van Verslavingszorg Noord Nederland.

 

Het geschil

 

Emiel vordert veroordeling van Unibet tot betaling van € 178.088,50.


Beoordeling door de rechtbank

 

Unibet hoeft gokverlies niet terug te betalen. Volgens artikel 1 onder a van de Wet op de Kansspelen (WoK) moet een aanbieder van kansspelen over een vergunning beschikken. Via haar website geeft Unibet gelegenheid tot het deelnemen aan kansspelen. De rechtbank is van oordeel dat Unibet over een vergunning had moeten beschikken.

 

Hoewel Unibet in strijd met de wet heeft gehandeld leidt dit niet tot nietigheid of vernietigbaarheid van de kansspelovereenkomst. De rechtbank is namelijk van oordeel dat gelegenheid geven tot gokken via internet op de manier zoals Unibet heeft gedaan niet meer als maatschappelijk onwenselijk, illegaal of strafwaardig wordt ervaren. Op een aanbieder van kansspelen rust verder een zorgplicht jegens spelers die mede ziet op het voorkomen van gokverslaving of problematisch gokken. Of aan die zorgplicht is voldaan moet van geval tot geval worden beoordeeld. De rechtbank komt na weging van de specifieke omstandigheden van dit geval tot de slotsom dat niet is gebleken dat Unibet had moeten ingrijpen in het speelgedrag van de man.

 

De hierboven weergegeven casus is een samenvatting en de naam Emiel is in verband met de leesbaarheid van het artikel gefingeerd. De volledige uitspraak is te vinden via de onderstaande link met rechtspraak.nl:  

 

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2015:1452


  

Home


Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06 - 46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.