Verzoek toelating schuldsaneringsregeling afgewezen

 

Verzoekster heeft bij de kantonrechter een verzoekschrift ingediend tot toepassing van de schuldsaneringsregeling.  

 

Verzoekster ontvangt inkomsten uit een uitkering. 

 

Verzoekster heeft één schuld op haar schuldenlijst. Dit betreft een schuld aan de Bijenkorf van € 41.996,55. Verzoekster heeft verklaard dat deze schuld is ontstaan omdat zij online voor een bedrag van € 402,- een ketting ‘Phanthere de Cartier van 18k witgoud met diamanten’ heeft besteld bij de Bijenkorf. 

 

De Bijenkorf had de prijs van de ketting echter onjuist ingevoerd; de ketting kostte in werkelijkheid € 40.200,-. Toen de Bijenkorf daartoe contact met verzoekster opnam, had verzoekster de ketting al meegegeven aan haar nicht voor een huwelijk in Marokko. Volgens verzoekster is de ketting ergens in Marokko en krijgt zij deze niet terug. 

 

De kantonrechter overweegt als volgt

De kantonrechter heeft daartoe overwogen dat geen sprake van gerechtvaardigd vertrouwen aan de zijde van verzoekster.

 

Van haar had onder meer mogen worden verwacht dat zij de specificatie behorende bij deze witgouden ketting met diamanten zou bekijken. Daarin staat dat de ketting niet alleen van 18 karaat witgoud is, maar ook dat deze is belegd met 176 briljant geslepen diamanten, smaragd en onyx van 1,23 karaat.

 

Als verzoekster dat had gezien, had zij aan de prijs moeten twijfelen omdat een gemiddeld geïnformeerd consument geweten had dat een sieraad van 18 karaat witgoud met 1,23 karaat diamanten een aanzienlijk hogere waarde vertegenwoordigt dan het bedrag waarvoor de ketting te koop werd aangeboden.

 

In de overwegingen van de kantonrechter ligt besloten dat de schuld niet te goeder trouw is ontstaan dan wel onbetaald is gelaten.

 

Verzoekster had er immers niet op had mogen vertrouwen dat de prijs van € 402,- juist was voor deze ketting. Dat zij de ketting niettemin heeft opgehaald en binnen enkele dagen heeft meegegeven naar Marokko valt haar daarom – ernstig – te verwijten.

Periode van vijf jaar

De schuld is ontstaan en onbetaald gelaten binnen de in aanmerking te nemen periode van vijf jaar voorafgaand aan de indiening van het verzoekschrift en staat daarmee aan toelating in de weg. 

 

Het verzoek tot toepassing van de schuldsaneringsregeling zal daarom worden afgewezen.

De hierboven weergegeven casus is een samenvatting. De volledige uitspraak is te vinden via de onderstaande link met rechtspraak.nl: 

 

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ecli:nl:rbrot:2019:8120&showbutton=true

 

Home

Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06-46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.