Aanrijding op snelweg tussen met pech stilstaande motor en auto

 

Op 2 september 2014 heeft ter hoogte van het Randstadviaduct op de A9 te Heemskerk een ongeval plaatsgevonden waarbij de door Herman bestuurde leaseauto tegen de op de snelweg stilstaande motorfiets van Dick is gereden.

 

De motorfiets van Dick was kort daarvoor door “vastslaan” van de remmen tot stilstand gekomen op de 2e rijbaan (middelste baan voor rechtdoor richting Alkmaar). Omdat Dick de motor niet meer in beweging kon krijgen heeft hij de motor op de standaard gezet en heeft Dick zichzelf vervolgens in veiligheid gebracht door naar de berm te gaan.

 

De motor van Dick was door het ongeval “total loss”: de schade is begroot op € 3.120,-. De schade aan de leaseauto, eveneens op basis van “total loss”, begroot op een bedrag van € 15.700,00.

 

Dick vordert:

 

Dick vordert dat de kantonrechter Herman veroordeelt tot betaling van een hoofdsom van € 3.120.

 

Beoordeling door de kantonrechter

 

Allereerst moet worden beoordeeld of sprake is van een onrechtmatige daad van Herman.

 

De kantonrechter oordeelt dat niet is komen vast te staan dat Herman heeft gehandeld in strijd met artikel 19 Rvv. Dit artikel bepaalt dat een bestuurder in staat moet zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.

 

Dick heeft onvoldoende feiten gesteld waaruit volgt dat Herman in strijd met artikel 19 Rvv heeft gehandeld.

 

Het enkele feit dat de aanrijding heeft plaatsgevonden brengt immers nog niet mee dat dus de wettelijke plicht is geschonden. Daarbij speelt een rol dat een bestuurder wel bedacht moet zijn op bijvoorbeeld filevorming (waarbij de vóór de bestuurder rijdende voertuigen ook in voorwaartse beweging zijn) maar niet op een onverwacht obstakel op de weg. Een over de snelweg voortrijdende automobilist hoeft zijn snelheid niet in te stellen op eventueel op de snelweg geparkeerd staande motoren of auto’s.

 

Zorgvuldigheid in het maatschappelijk verkeer


Van schending van de zorgvuldigheid die Herman in het maatschappelijk verkeer betaamt, kan sprake zijn indien vast komt te staan dat Herman kort voor de aanrijding signalen kreeg waaruit hij had kunnen en moeten afleiden dat gevaar dreigde en desondanks zijn snelheid niet heeft aangepast.

 

Hierover stelt Dick dat Herman “gezien de voorgangers die de middelste rijbaan voor hem vrij maakten voor de motor had kunnen zien dat er wat aan de hand was op de rijbaan voor hem”. Doordat Herman toch met 120 km is blijven doorrijden “kon hij een aanrijding met de stilstaande motor op de rijbaan niet voorkomen.” Dick stelt verder dat vele auto’s de stilstaande auto wel hebben kunnen ontwijken. Herman heeft uitdrukkelijk betwist dat hij had kunnen zien wat er aan de hand was voor hem omdat de voorligger van Herman de stilstaande motor nipt kon ontwijken waardoor het vervolgens voor Herman onmogelijk was om nog uit te wijken. De stilstaande motor doemde aldus plots op.

 

De omstandigheid dan andere voertuigen de stilstaande motor wel hebben kunnen ontwijken, is daarvoor niet voldoende nu die andere voertuigen wellicht geen voorliggers op korte afstand hadden.

 

Ook de vaststelling dat Herman was afgeleid doordat hij keek naar Dick die over de vluchtstrook liep, kan niet leiden tot aansprakelijkheid van Herman. Iedere automobilist zou in de gegeven omstandigheden zijn aandacht tijdelijk verleggen naar de zijkant van de weg.

 

De conclusie is dat Herman niet onrechtmatig jegens Dick heeft gehandeld en dat de vordering van Dick moet worden afgewezen.

 

 

De hierboven weergegeven casus is een samenvatting. De namen Dick en Herman zijn in verband met de leesbaarheid van de uitspraak gefingeerd. De volledige uitspraak is te vinden via de onderstaande link met rechtspraak.nl:  

 

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNHO:2016:4412

 

Home

 

Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06-46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.