Ontbinding koop camper gerechtvaardigd vanwege gebreken

 

Een verkoper plaatst een advertentie op zijn website voor een oldtimer camper uit 1987. In de advertentie wordt vermeld dat de bus technisch is opgeknapt en klaar is voor de APK, met een geldige APK voor twee jaar. Hoewel de camper wat optische aandacht kan gebruiken, wordt benadrukt dat hij uitstekend rijdt en schakelt, typisch voor een echte oldtimer.

 

Voorafgaand aan de koop hebben de verkoper en de koper telefonisch contact gehad over de camper. De verkoper heeft bevestigd dat de camper technisch volledig was opgeknapt en voor twee jaar APK was goedgekeurd. Hij heeft aangegeven dat de camper grondig is nagekeken voor de keuring, inclusief het repareren van roestplekken onder de camper door het vervangen van delen. Daarnaast verzekerde de verkoper de koper dat de camper niet meer onderhoud nodig zou hebben dan andere campers.

 

Proefrit

 

Na het bekijken van de camper en het maken van een proefrit heeft de koper besloten de camper te kopen voor € 6.250,00.

 

Tijdens de terugreis begon de camper echter te schokken en kwam uiteindelijk tot stilstand, waarna de ANWB moest worden ingeschakeld voor hulp. De koper heeft de verkoper die avond op de hoogte gebracht van het incident.

 

In de daaropvolgende ritten ondervond de koper herhaaldelijk technische problemen, waaronder frequent bijvullen van koelvloeistof, schokken tijdens het rijden en een niet-reagerende camper bij het indrukken van het gaspedaal.

 

Rapport

 

In de daaropvolgende ritten ondervond de koper herhaaldelijk technische problemen, waaronder frequent bijvullen van koelvloeistof, schokken tijdens het rijden en een niet-reagerende camper bij het indrukken van het gaspedaal.

 

Als reactie hierop heeft de koper een garagebedrijf opdracht gegeven om de camper te inspecteren, waarbij verschillende gebreken werden vastgesteld.

Na het delen van deze bevindingen met de verkoper, heeft deze gereageerd dat hij contact heeft opgenomen met het bedrijf dat de APK heeft uitgevoerd, die beweerde dat de camper in goede staat moest zijn omdat hij anders geen APK-keuring zou hebben doorstaan. Hij bood aan de camper gezamenlijk te laten onderzoeken bij dit bedrijf.

 

Ondanks meerdere verzoeken van de koper om de gebreken kosteloos te herstellen, heeft de verkoper nagelaten hierop in te gaan.

 

Hierdoor heeft de koper de koopovereenkomst ontbonden en de verkoper gesommeerd het aankoopbedrag terug te betalen.

 

Aangezien verkoper dit weigert, besluit de koper om de verkoper te dagvaarden voor het kantongerecht. 

 

Kantongerecht

 

De kantonrechter oordeelt dat de camper niet voldoet aan de verwachtingen die de koper mocht hebben op basis van de uitdrukkelijke mededelingen van de verkoper over de technische staat van de camper.

 

Daarom wordt verkoper veroordeeld tot terugbetaling van de aankoopprijs.

 

De hierboven weergegeven casus is een samenvatting. De volledige uitspraak is te vinden:  

 

 

https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBNHO:2024:1569&showbutton=true&idx=15

 

Home

Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06-46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.