Misbruik kortingsbon

Fietsenwinkel.nl heeft als sponsor van een voetbalvereniging drie waardebonnen ter beschikking gesteld voor de aankoop van een fiets. Deze waardebonnen zijn door deze voetbalvereniging uitgereikt aan de winnaars van een loterij op zaterdag 21 mei 2016 tijdens een toernooi.

 

Jeroen is niet één van de winnaars van voornoemde loterij. Wel heeft hij op enig moment van iemand op een handgeschreven papiertje één van de kortingscodes ontvangen. Met die kortingscode heeft Jeroen via de website van Fietsenwinkel.nl een fiets besteld.

 

Op vrijdag 24 juni 2016 heeft Fietsenwinkel.nl aan Jeroen per e-mail de bestelling bevestigd met onderwerp “Uw bestelling: bestelnummer 588587”. Het e-mailbericht heeft, voor zover relevant, de volgende inhoud:

 

“Hartelijk dank voor uw bestelling. Wij zullen uw bestelling zo snel mogelijk verwerken. Hieronder vindt u een overzicht van uw bestelling.

 

Item Sku Qty Subtotal

 

Gazelle Esprit C3 Dames A1957 1 € 409,00

 

Shipping & Handling € 27,95

 

Discount (Extra korting) € 250,00

 

Evening Delivery Fee € 4,99

 

Grand Total € 191,94

 

 

Jeroen heeft per omgaande een bedrag van € 191,94 betaald.

 

Op zaterdag 25 juni 2016 heeft Klantenservice Fietsenwinkel.nl aan Jeroen een e-mail. Het e-mailbericht heeft, voor zover relevant, de volgende inhoud:

 

“Wij hebben uw bestelling gewijzigd. De kortingscode welke u gebruikt heeft staat niet op uw naam geregistreerd. Enkel de rechtmatige eigenaar/winnaar kan deze gebruiken. Om uw bestelling te kunnen verwerken sturen wij u bij deze een verzoek om het rest bedrag te voldoen.

U heeft reeds betaald: € 191,95

Nieuw totaal van uw bestelling: 441,94

Openstaand bedrag: 250,00

 

Op vrijdag 8 juli 2016 heeft Klantenservice Fietsenwinkel.nl aan Jeroen een e-mail gestuurd, en gesteld dat de bestelling is geannuleerd, omdat geen betaling is ontvangen.

 

Jeroen laat het hier niet bij zitten en besluit Fietsenwinkel.nl te dagvaarden voor het kantongerecht (red.).

 

Vordering

 

Jeroen vordert dat Fietsenwinkel.nl veroordeeld zal worden tot levering van de gekochte fiets tegen de reeds betaalde prijs, inclusief korting.

 

Beoordeling door de kantonrechter

 

Partijen zijn primair verdeeld over de vraag of tussen hen een koopovereenkomst tot stand is gekomen. Met de e-mail van 24 juni 2016 heeft Fietsenwinkel.nl de bestelling van Jeroen van een Gazelle fiets voor de prijs van € 409,00 bevestigd.

 

Vervolgens moet de vraag worden beoordeeld of de korting van € 250,00 op de overeengekomen koopprijs in mindering strekt.

 

Uit de hiervoor weergegeven feiten volgt dat Fietsenwinkel.nl tegenover drie winnaars van de loterij een eenzijdige verbintenis is aangegaan. Hieraan konden deze winnaars een vorderingsrecht jegens Fietsenwinkel.nl ontlenen onder de voorwaarde van de aanschaf van een fiets op de website van Fietsenwinkel.nl.

 

Vast staat dat Jeroen niet één van de winnaars is van de hiervoor genoemde loterij.

 

Het enkele feit dat de kortingscode bij gebruikmaking door Jeroen is aanvaard in het elektronische bestelproces via de website van Fietsenwinkel.nl leidt niet tot een ander oordeel. Gelet op de correctie bij e-mail van Fietsenwinkel.nl – een dag na de bestelling – mocht Jeroen er niet gerechtvaardigd op vertrouwen dat hij voor korting in aanmerking kwam. Dit geldt temeer nu hij de kortingscode op een handgeschreven briefje heeft ontvangen, naar eigen zeggen in het café. Jeroen moet er dan op bedacht zijn geweest dat de kortingscode al gebruikt was.

 

De vordering van Jeroen zal daarom worden afgewezen. Het door hem betaalde gedeelte van de koopprijs zal Fietsenwinkel.nl moeten terugbetalen, zij heeft aangekondigd dat te zullen doen.

 

 

Jeroen wordt als de in het ongelijk gestelde partij met de proceskosten belast.

De hierboven weergegeven casus is een samenvatting. De naam Jeroen is in verband met de leesbaarheid van de uitspraak gefingeerd. De volledige uitspraak is te vinden via de onderstaande link met rechtspraak.nl:  

 

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2017:9637&showbutton=true

  

Home

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.