Ontslag staande voet afgewezen

 

CTS heeft David op 17 juni 2020 op staande voet ontslagen omdat hij zoals CTS in de ontslagbrief heeft geschreven tot drie keer toe redelijke instructies en opdrachten niet heeft opgevolgd. CTS ziet dat als werkweigering en als een zodanig ernstig vergrijp dat van CTS niet verlangd kan worden de arbeidsovereenkomst voort te zetten.

 

David betwist de feitelijke toedracht (en eist voor de kantonrechter vernietiging van de opzegging, red.). Hij stelt dat hij best de schoonmaakwerkzaamheden wilde verrichten maar dat het te druk was op zijn eigen afdeling dus dat dat niet goed uitkwam.

 

Hoe oordeelt de kantonrechter?

 

Wat exact de feitelijke toedracht is geweest kan in het midden blijven.

 

Onmiddellijke beëindiging van de arbeidsrelatie is de zwaarste sanctie die het arbeidsrecht kent. Deze sanctie heeft tot gevolg dat David met onmiddellijke ingang zijn inkomsten is verloren en ook geen aanspraak kan maken op een uitkering. 

 

De kantonrechter is daarom van oordeel dat, ook al is de toedracht zoals door CTS geschetst, de onmiddellijke beëindiging een te zware sanctie is en dat met een andere sanctie volstaan had kunnen worden.

 

Oordeel

 

Dat betekent dat het verzoek van David zal worden toegewezen, zodat de kantonrechter:

 

a) de opzegging vernietigt;

b) bepaalt dat de arbeidsovereenkomst niet is geëindigd.

De hierboven weergegeven casus is een samenvatting. Omwille van de leesbaarheid is de naam David gefingeerd. De volledige uitspraak is te vinden via de onderstaande link met rechtspraak.nl:  

 

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNHO:2020:11626&showbutton=true

  

Home

Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06-46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.