Vordering afgewezen. Proceskosten toegewezen.

 

Op 20 december 2018 is een Volkswagen Golf door middel van het zogenoemde treintje rijden zonder te betalen bovengenoemde parkeergarage uitgereden. Deze auto was op dat moment op naam gesteld van Piet. 

 

Q-Park vordert veroordeling van Piet tot betaling van € 404,80.

 

De rechtbank overweegt als volgt

 

Q-Park heeft een dvd in het geding gebracht waaruit kan worden opgemaakt dat de auto vlak achter een voorgaande auto de parkeeraccommodatie heeft verlaten op 20 december 2018. 

 

De auto stond op dat moment op naam van Piet. Piet heeft betwist dat hij de bestuurder is geweest. 

 

Er is naar het oordeel van de kantonrechter geen wettelijke basis om de kentekenhouder zonder meer als contractspartij van Q-Park aan te merken. Uit een registratie als kentekenhouder kan wel het vermoeden worden afgeleid dat de eigenaar ook de bestuurder van de auto is geweest. Het ligt op de weg van Piet om dat vermoeden te weerleggen en zijn standpunt in dat kader te motiveren en te onderbouwen. Dit heeft hij gedaan door een ondertekende verklaring over te leggen waaruit blijkt dat zijn dochter de auto op dat moment bestuurde. Een dergelijke ondertekende verklaring is voldoende tegenbewijs om het hierboven genoemde vermoeden te weerleggen. Dit betekent dat het verweer van Piet slaagt en de gevorderde € 404,80 zal worden afgewezen. 

 

Proceskosten

 

Q-Park heeft terecht aangevoerd dat Piet pas bij dupliek in deze procedure deze verklaring over heeft gelegd. Dit had hij al veel eerder kunnen doen. Indien hij dit eerder had gedaan, had Q-Park deze procedure niet hoeven starten. Piet zal daarom wel in de proceskosten voor deze procedure worden veroordeeld. 

 

Piet zal als de in het ongelijk gestelde partij in de proceskosten worden veroordeeld. De kosten aan de zijde van Q-Park worden begroot op totaal € 350,18.

 

De hierboven weergegeven casus is een samenvatting en de naam Piet is in verband met de leesbaarheid van het artikel gefingeerd. De volledige uitspraak is te vinden via de onderstaande link met rechtspraak.nl:  

 

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2019:4060&showbutton=true

 

Home

Wilt u meer weten over het bovenstaande onderwerp, of heeft u andere vragen aan Schölvinck-Incasso? Dan kunt u mij bereiken via 06-46 40 63 26, of gebruik het formulier hieronder om contact met mij op te nemen. U krijgt binnen 24 uur een reactie op uw e-mail.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.